Education and Bildung

Research Projects

Education and Bildung

I am an educator. My whole life I have been teaching. For me teaching is about the generation of insights, of getting us to think, to reflect, and to be in conversation with each other.  Good education is for me a matter of good conversation. Education, then, is more about Bildung, the shaping of our character, than about the transfer of information and knowledge, although that is part of the process. I have tried to found a university based on this approach, Academia Vitae but did not succeed. Presently, I am part of a group trying to bring to life the Academy for Liberal Arts. The premise is that the humanities, the arts and the sciences are rich sources for a fulfilling life.

Maak de rector weer hoofd van de universiteit

Harmen Verbruggen, Jos de Beus, en Arjo Klamer
2 september 2009, Opinie Verbruggen in NRC Handelsblad

Universiteiten worden te veel bestuurd als bedrijf. Minister Plasterk moet de macht van het college van bestuur inperken.

De opening van het academisch jaar was weer even het moment om aan de buitenwacht duidelijk te maken hoe Nederlandse universiteiten groeien en waarom de onderwijsminister met meer euro's over de brug moet komen. Dat het hoger onderwijs beter kan, vindt minister Plasterk (PvdA) ook. Hij schetste een toekomstig stelsel met vier soorten en doorstroming daartussen.

Read more...

Ledereen voelt aan zijn water dat het niet om de winst gaat

door Arjo Klamer
Maz!, a journal of Mazars. Forthcoming. Posted 15 mei 2009.
cat: practice of economics; knowledge

 

Het sturen op winst en bruto nationaal product volstond prima in het industriële tijdperk van een eeuw geleden, maar past niet bij de Westerse economie van de 21e eeuw waarin sociale, culturele en zingevingselementen minstens even belangrijk zijn. Hoogleraar Arjo Klamer maakt zich sterk voor het concept van het Cultureel Kapitaal. En meent dat de crisis een handje helpt bij het denken daarover.

Read more...

Wanneer zijn we authentiek?

by Arjo Klamer

Management Executive 5, september-oktober 2008, pp. 14-18
PDF: "Wanneer zijn we authentiek?" [FINAL COPY]

De foto laat Chinese vrouwen zien die in training zijn voor de Olympische spelen. In hun geval gaat het erom dat ze leren glimlachen. Zij zijn bestemd als gastvrouwen en gastvrouwen dienen vriendelijk te zijn en daar hoort glimlachen bij. Blijkbaar doen ze dat niet vanzelf en moeten ze het leren. Dus stel u bent straks in China, u bent de weg kwijt en ziet zo'n gastvrouw met een glimlach op u afkomen. Wat denkt u? "Wat een vriendelijke vrouw?" Of denkt u "die heeft haar lesje goed geleerd"? Maakt het uit of een glimlach echt is, of niet?

Read more...

Kennis kan ook een doel zijn

Door onze redacteur Mark Duursma
NRC Handelsblad, Section: Binnenland. Pagina: 02. 29 September 2005

Morgen opent de 'universiteit voor het leven' in Deventer

Morgen heeft Nederland er een nieuwe universiteit bij: de Academia Vitae, die streeft naar verdieping. "Dit is de universiteit zoals zij bedoeld was."

Arjo Klamer, hoogleraar economie van kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, komt net van een vervelende vergadering over kwaliteitseisen aan opleidingen. Tijdens het gesprek op zijn werkkamer komen drie mensen langs die Klamer nog even willen spreken over roosters en aanverwante zaken.

Read more...

Het Nederlandse universitair onderwijs kan nog veel beter

by Arjo Klamer
NRC Handelsblad, 6 September 2005
cat: knowledge, Dutch, columns

Goede universiteiten zijn van groot belang voor de nieuwe economie. Laten we dat voorop stellen. Universiteiten zijn instellingen waar het gaat om het prikkelen en voeden van de geest, voor het levendig houden van bestaande kennis en het realiseren van nieuwe kennis. Universiteiten bieden de gelegenheid om afstand te nemen van het dagelijkse gewoel, van de economische druk, om op zoek te gaan, te experimenteren, gekke en schijnbaar nutteloze ideeën na te jagen.) In een economie die steeds meer draait om ideeën, kennis en creativiteit, wordt een instelling als de universiteit steeds belangrijker.

Read more...
Page 1 of 2