Political Economics

Research Projects

Political Economics (Euro)

In the Netherlands I have been engaged in several political discussions, most prominently of those the discussion about the euro.  From the very beginning, in 1991, I have been questioning the validity of the idea of a single currency for such a variety of countries and economies. The recent euro crisis was an affirmation of those criticisms. The system, however, is tough and can withstand sanity and real forces for quite a while. In the end the euro will fall. It is a logical outcome. My main objective, however, is not the euro but to contribute to a discussion about what makes for a good society, and a good life.  I surmise that a good society and a good life depend more on the realization of social and moral values and that economic values are subordinate to those.

Een gesprek van Arjo Klamer met Herman Wijffels over de financiële sector en een waardenvolle economie

Deforum: Goedenavond dames en heren. Hartelijk welkom bij DeForum. Vanavond zijn we getuige van een onderzoekend gesprek tussen Arjo Klamer, cultureel econoom, en Herman Wijffels. Herman Wijffels kent u misschien als oud bankier, oud voorzitter van de SER en sinds vanavond, zo las ik, is hij systeemtherapeut bij het FNV. Bovenal kennen we hem natuurlijk als kopstuk van het CDA. Als lid van het establishment is hij in staat om invloed uit te oefenen op veranderingen in de samenleving. Wijffels pleit ervoor om een andere kijk te krijgen op de economie. Hij is één van de oprichters van het Sustainable Finance Lab, dat ideeën ontwikkelt voor verduurzaming in de financiële sector. Meer hierover zult u vernemen in het volgende gesprek.

Read more...

Het wordt tijd voor een waardeneconomie

by Arjo Klamer

De Republikein, Redacti, 2 december 2011

Niet alleengeneraals vechten altijd de vorige oorlog, ook premiers en ministers trekken bij tegenslag de middelen uit de kast die bij de vorige crisis horen. Ook nu. Pas als het echt helemaal fout gaat komt er ruimte voor een werkelijk nieuwe kijk op de economie en de functie daarvan. Maar waarom zo lang wachten?

Read more...

Ook met oplossing van de schuldencrisis is de euro niet veilig

 

Me Judice

De schuldencrisis woedt in volle hevigheid en de meest waarschijnlijke oplossing die geopperd wordt voor failliete overheden is de ‘cold turkey’-benadering die herinneringen oproept aan de Latijns Amerikaanse aanpak van de jaren zeventig. Los van de vraag of die aanpak gaat werken wijst Arjo Klamer erop dat het oplossen van de huidige crisis, de eurozone nog steeds een fundamentele weeffout bezit: geen cohesie, geen aanpassingsmechanismes en geen politieke unie.
Read more...