Griekenland brandt

Streaming

Griekenland is bijna failliet en in plaats van dat die uitvreters onze saneringsplannen toejuichen, zijn ze massaal aan het demonstreren en steken de boel in de hens. En wie kan dat betalen? Wij natuurlijk. Terwijl het allemaal hun schuld is, want zij hebben de boel getild. Dat is samengevat en gechargeerd het sentiment dat in Noordwest Europa heerst - Nederland voorop. Maar is het terecht?

"Nee", zegt Arjo Klamer, hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Klamer was indertijd een verklaard tegenstander van de invoering van de euro, en ziet nu zijn gelijk bevestigd.

"De euro is net zo iets als een huwelijk", zegt Arjo Klamer. "Het vergt heel veel in termen van onderlinge solidariteit. Toen de euro werd ingevoerd, was er geen politieke eenheid. Die is er nog steeds niet en nu wreekt zich dat. De argumentatie, dat ëën munt de economieën in Europa naar elkaar toe zou laten groeien, is niet uitgekomen. In plaats dat de euro als bindmiddel werkt, fungeert het nu als splijtzwam. Het per se in stand willen houden van de euro is een riskante strategie!"

Toch gaat dat gebeuren. De regeringsleiders Merkel en Sarkozy komen vandaag met een voorstel om Griekenland en de euro te redden. Dit weekend beslissen alle Eurolanden en het IMF (Internationaal Monetair Fonds) tot een akkoord voor een nieuwe noodlening. Volgens Klamer kunnen ze niet anders. Maar goed is dat niet. "In feite leggen de noordelijke landen hun cultuur, normen en waarden op aan de zuidelijke. Het is terecht dat de Grieken dat bestrijden."

Zijn de Griekse protesten terecht? De Grieken hebben er toch zelf een zooitje van gemaakt? "Dat valt niet te ontkennen, maar zuidelijke landen hebben nu eenmaal anderen normen. Wij vinden dat ze maar wat aanrommelen, maar dat is hun manier van leven. Zo gaat dat. En met de euro worden ze ineens geconfronteerd met een hardvochtig neo-liberaal regime waarin alleen de boekhouding telt", zegt Arjo Klamer.

Arjo Klamer vindt het volkomen terecht dat de gewone Grieken daar tegen protesteren en zich verzetten tegen de immense druk van het IMF en van ons, Nederlanders. Het zijn de gewone burgers in Griekenland die de klappen krijgen, terwijl de elite, de bankiers, de grote ondernemers het redden en gewoon aan hun dure zwembad kunnen blijven zitten.

Dat is treurig voor de gewone Griekse man en vrouw. Maar wij betalen het gelag. Met onze belastingcenten moeten wij hun probleem oplossen.

"Tja", reageert Arjo Klamer. "De solidariteit is in Nederland ver te zoeken."

Niet wegduiken, Klamer. Wij betalen hun crisis. Anders gaan ze failliet. Wat helemaal niet erg hoeft te zijn, meent Klamer. "Dan worden schulden niet afbetaald en vindt er een herschikking plaats op andere voorwaarden dan eerst was afgesproken. Daar merken wij niets van, nou ja, misschien een paar procent op je pensioen of waar het dan ook op wordt afgeboekt. Peanuts. De Grieken verliezen daarentegen tientallen procenten op hun salaris. Voor ons is dat verlies geen grote ramp. Voor hen een enorme catastrofe. Ondertussen wordt ons de angst aangepraat dat wij enorm veel geld verliezen."

In feite is er maar ëën oplossing en dat is dat de Grieken uit de Euro stappen. Sowieso moet die hele euro worden opgeheven en moeten we een systeem invoeren van veel munten, vindt Arjo Klamer. Economieën hebben een lokaal of regionaal karakter en dat moet je versterken met verschillende munten. Dat geeft aan waar het om gaat. Griekenland moet uit de euro stappen. Dan krijgen ze hun eigen trots weer terug in plaats van dat buitenlanders hen alles opleggen.